Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Πράσινο τσάι...το λατρεύω και το πίνω καθημερινά!

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μετά από αποξήρανση των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Camelia sinensis, και διαφέρει από το τσάι του βουνού, με το οποίο συγχέεται συχνά


Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) και τεΐνη (αλκαλοειδές). Εκτός από το πράσινο τσάι, πολυφαινόλες έχουν επίσης τα μήλα, τα κρεμμύδια, το μαύρο τσάι, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα κ.α. Επίσης εντοπίζονται και στο φλοιό της ιτιάς. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούν πολλές ασθένειες. Όλα τα αφεψήματα με μεγάλη περιεκτικότητα πολυφαινολών, δεν έχουν αντίστοιχη αντιοξειδωτική ικανότητα. Αντιστοιχία βρίσκουμε μόνο στο πράσινο τσάι που έρχεται πρώτο σε περιεκτικότητα πολυφαινολών και σε αντιοξειδωτική ικανότητα.


Κύρια συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες όπως Ταννίνες (κατεχίνες, επιγαλλοκατεχίνη (epigallocatechin gallate, EGCG), Φλαβονόλες (κερκετίνη, καιμπφερόλη), άλλα φλαβονοειδή, θεογαλίνη, γαλλικό οξύ, κινινικό οξύ, θεαννίνη, μεθυλοξανθίνες, Θεοφλαβίνες, καφεΐνη, αρωματικά έλαια, χρωστικές ουσίες, σαπωνίνες, αμινοξέα και επίσης μέταλλα (Σίδηρο, Χαλκό, Ψευδάργυρο, Κάλιο, Φώσφορο, Φθόριο), Βιταμίνες (Κ, Α, Β, Ε, C) κ.α.
Ποια είναι όμως τα νοσήματα που προλαμβάνουν αλλά και ενδεχομένως θεραπεύουν τα αφεψήματα και ειδικότερα το πράσινο τσάι:
  • Οξειδωτικό στρες (υπερβολική οξείδωση στον οργανισμό και κυρίως των λιπιδίων)
  • Καρδιαγγειακά, (θρομβώσεις, συσσώρευση αιμοπεταλίων, αθηρωμάτωση) επιτυγχάνοντας χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν υψηλά επίπεδα HDL "καλής" χοληστερόλης
  • Νόσος Αλτσχάιμερ (αναχαιτίζει τη δραστηριότητα του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση που διασπά την ακετυλοχολίνη)
  • Νόσος του Parkinson (μειώνει τη συγκέντρωση σιδήρου στους νευρώνες συγκεκριμένης περιοχής)
  • Παθήσεις του ήπατος. Η λειτουργία του συκωτιού ελέγχεται συχνά με εξετάσεις αίματος, που καταμετρούν τα επίπεδα συγκεκριμένων ένζυμων στο συκώτι.
  • Φλεγμονές (αρθρίτιδες)
  • Ασθένειες του κολλαγόνου
  • Καρκίνος (πνεύμονα, δέρματος, παχέος εντέρου, στομάχου, οισοφάγου, χοληδόχου κύστης, παγκρέατος, μαστού, προστάτη)
  • Μικροβιακές λοιμώξεις (αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων που προκαλούν διάρροια, καταπολεμούν ιούς της γρίπης και πνευμονικούς).
  • Καταρράκτης (επιβραδύνει την εξέλιξη της θάμπωσης των φακών)
  • Παχυσαρκία Η δράση του εντοπίζεται στην ικανότητα του πράσινου τσαγιού να δημιουργεί θερμογένεση, διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός καίει θερμίδες. Οφείλεται στην παρουσία της κατεχίνης (EGCG, epigallocatechin gallate) και τη συνεργασία της με την καφεΐνη. Η μείωση της απορρόφησης του λίπους από τον οργανισμό και η μεγιστοποίηση της καύσης του λίπους επιτυγχάνεται χάρη στην παρουσία αυτών των δύο συστατικών στο πράσινο τσάι.
  • Διαβήτης (αυξάνει τη δράση της ινσουλίνης και μερικά ενισχύουν τα υπογλυκαιμικά φάρμακα)
  • Τερηδόνα (εμποδίζει την προσκόλληση στα δόντια μας του Streptococcus mutans που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της)
 
Δοσολογία
Οι περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι για να επιτύχουμε τα πλήρη ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, θα πρέπει να πίνουμε πάνω από δέκα φλιτζάνια τη μέρα (!). Κι αυτό γιατί χρειαζόμαστε καθημερινά περίπου 300-350 mg πολυφαινολών, ενώ τα διάφορα φακελάκια περιέχουν περίπου 30 mg.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Ο Καιρός.

....για να δούμε τι θα δούμε στην Τ.V.......

me