Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

SMILLE


...βουτιες καλοκαιρινές!!!

Η μικρή παραλία με βότσαλα στο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα Δυτικά από το Ηράκλειο, λίγα μέτρα από την Εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου και είναι μια παραλία που σχετικά μένει ανεπηρέαστη από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους της περιοχής.
Στο μέσο περίπου της απόστασης ανάμεσα στον Αλμυρό και στο Μπουρουνι της Ροδιάς, όπου απλώνονται οι απότομες και βραχώδεις ακτές της οροσειράς Ροδιάς - Στρούμπουλα, βρίσκεται ένας μεγάλος ασβεστολιθικός όγκος, ο οποίος είναι εντελώς αποκομμένος από τα βουνά που βρίσκονται πίσω του. Φαντάζει σαν να έχει αποκοπεί και να έχει πέσει στη θάλασσα. Παρουσιάζει μεγάλη κλίση προς την θάλασσα, ακολουθώντας την απότομη κλίση όλης της οροσειράς. Ο τεράστιος βραχώδης όγκος εδράζεται στη δεξιά όχθη των εκβολών των χειμάρρων που κατεβαίνουν από τη Ροδιά και σχηματίζουν το μικρό όρμο "του Παλιοκάστρου".
Από την φύση του οχυρή θέση, ο βράχος είναι ουσιαστικά απρόσιτος από όλες του τις μεριές. Οι κάθετες σχεδόν κλιτύες του, επιβάλλουν την αναρρίχηση προκειμένου κάποιος να βρεθεί στο κεκλιμένο πλάτωμα της κορυφής. Ο τραπεζοειδής όγκος βρίσκεται σε ίση περίπου απόσταση από τους όρμους του ηρακλειώτικου κόλπου: την μακριά αμμώδη παραλία (Αμμουδάρα) που ορίζουν οι εκβολές των Αλμυρού και Γιόφυρου από την μια μεριά και του μικρού όρμου "του Φρασκιά" (κάτω από την στροφή που οδηγεί στην Λυγαριά) από την άλλη.
Η εξαιρετικά οχυρή θέση, η απόσταση της από τους τρεις όρμους (του Φρασκιά, του Παλιοκάστρου και της Αμμουδάρας), καθώς και η οπτική επαφή με τους νότιους κόλπους της Ντίας, καθιστούν τον βράχο ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο όλου του ηρακλειώτικου κόλπου. Η στρατηγική σημασία του Παλιόκαστρου αποτυπώνεται με την παρουσία του περίφημου βενετσιάνικου κάστρου. Αν και η προγενέστερη ιστορία του παραμένει θολή, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι κάτοικοι της ηρακλειώτικης πεδιάδας καθώς και των μαλεβιζιώτικων βουνών που κοιτούν στον κόλπο, είναι δύσκολο να μην είχαν αισθανθεί την στρατηγική σημασία της θέσης, ιδίως σε εποχές της κρητικής ιστορίας όπου ο κόλπος του Ηρακλείου φιλοξενεί τα λιμάνια του πρωτεύοντος αστικού κέντρου του νησιού (προϊστορική και ιστορική Κνωσός, βυζαντινό Μεγάλον Κάστρον, αραβικός Al Khandaq, βενετσιάνικη Candia, οθωμανική Kandiye).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο περιβάλλον χώρος του Παλιοκάστρου. Οι χείμαρροι πουξεκινούν από τις κορφές και τις πηγές των βουνών της Ροδιάς, έχουν διαβρώσει με τέτοιο τρόπο την περιοχή πίσω από τον βράχο, ώστε ο χώρος να παρουσιάζεται σαν ένα κοίλον θεάτρου. Σε αυτό το μορφολογικό χαρακτηριστικό του αναγλύφου ενδεχομένως στηρίχθηκε ο Αγγλος πλοίαρχος Spratt (1865), ώστε να τοποθετήσει την κρητική πόλη της βόρειας παραλίας του νησιού, την ονομαζόμενη Κύταιον (κύτος=κοίλον), η οποία αναφέρεται από τον Πλίνιο, τον Νόννο και τον Πτολεμαίο, σε αυτό το σημείο. Υπέθεσε μάλιστα ότι ο βράχος του Παλιοκάστρου υπήρξε η ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Ωστόσο πολύ πιο πριν (1837) ο συμπατριώτης του Pashley είχε επίσης, και ίσως για πρώτη φορά τοποθετήσει το Κύταιον σε αυτή τη θέση, όχι λόγω του κοίλου αναγλύφου, αλλά επειδή ήταν πεπεισμένος ότι η ονομασία "Παλαιόκαστρο" παρέπεμπε πάντα σε αρχαίες πόλεις. Τοποθετούσε μάλιστα την ίδια την πόλη πάνω στον απότομο βράχο. Πριν από αυτόν οι βενετοί τοποθετούσαν την άγνωστη αρχαία πόλη σε διάφορες περιοχές της βόρειας ακτής από τον Χάνδακα μέχρι την… Σητεία! Πάντως πολλοί αρχαιολόγοι (Mariani, Faure, Πλάτων) πείθονται με τα επιχειρήματα των δύο πρωτοπόρων άγγλων. Είχε εκφρασθεί η άποψη ότι το αρχαίο τοπωνύμιο θα πρέπει να συσχετισθεί με το μυκηναϊκό τοπωνύμιο Kutato (από τη χετιτική λέξη kutta = τοίχος).
Σύμφωνα με αυτήν την ερμηνεία το Κύταιον, ως "πόλις τειχιόεσσα" παρουσιάζεται άξιος πρόγονος του ιστορικού Παλαιού Κάστρου (Παλιοκάστρου).
Ο "μηχανικός των δημοσίων έργων" Φ. Μπασιλικάτα τοποθετεί στον βράχο την αρχαία πόλη Ελαία "Ελαία, ακρόπολη και ίχνη πάνω στον βράχο που εξέχει, κοντά στο λιμάνι των Φρασκιών"…
Η οικιστική συνέχεια της περιοχής με την παρουσία του σχετικά μεγάλου οικισμού της Ροδιάς (κάποτε εδώ, κάτω από τη Ροδιά, τοποθετούνταν και το εγκαταλελειμμένο βενετσιάνικο χωριό Cadinu), μαρτυρούν το κατάλληλο του περιβάλλοντος της περιοχής για τη διαβίωση του πληθυσμού, αλλά και την διαχρονική παρουσία του ανθρώπου σε αυτό το "κοίλον". Επιπλέον ο εκ φύσεως οχυρός βράχος προστατεύει τον όρμο με τον καλύτερο τρόπο, από οποιαδήποτε ανεπιθύμητη προσόρμιση πλοίων, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και καταφύγιο του πληθυσμού σε δύσκολες ώρες.
Ο Pashley αναφέρει ότι είναι ανώφελο να αναζητούμε τα ερείπια της αρχαίας πόλης εφόσον "η ύπαρξη του καλοχτισμένου ενετικού φρουρίου δικαιολογεί την εξαφάνιση των στοιχείων που θα υποδήλωναν τη θέση της αρχαίας πόλης". Σε έγγραφο που ανακάλυψε ο ίδιος παρατήρησε ότι οι βενετοί "ξανάχτισαν" το φρούριο σε αυτή τη θέση που λεγόταν και τότε Παλιόκαστρο. Γνωρίζουμε σήμερα ότι όντως υπήρχε και πριν φρούριο εκεί, μόνο που δεν ήταν βενετσιάνικο αλλά μάλλον γενοβέζικο.
Φαίνεται ότι μετά την αγορά του νησιού το 1204 ("Εκχώρηση της Κρήτης"., συνθήκη ανάμεσα στους Βενετούς και στον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό), οι Βενετοί δεν ενδιαφέρθηκαν για την κατάκτηση του νησιού, επαναπαυόμενοι στους ευνοϊκούς γι αυτούς πολιτικούς συσχετισμούς της εποχής. Η αντίπαλη ωστόσο Γένουα δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την απουσία των βενετικών όπλων στο νησί. Αφού παρουσιάστηκαν ως έμποροι, οι Γενοβέζοι καταλαμβάνουν χωρίς μεγάλη δυσκολία το νησί με αρχηγό τους τον Enrico Pescatore. Το πρώτο ουσιαστικά μέλημα του Πεσκατόρε ήταν να οχυρώσει το νησί. Ανάμεσα στα 14 φρούρια που έκτισε σε μηδαμινό χρόνο, το Παλιόκαστρο θα πρέπει να είχε ιδιαίτερη σημασία εφόσον προστάτευε τον κόλπο όπου βρισκόταν η πρωτεύουσα.
Η σπουδαιότητα που απέδιδε στο κάστρο αυτό ο Πεσκατόρε, φαίνεται από το γεγονός ότι σε αυτό εκτυλίχθηκαν σημαντικότατες πράξεις του πολέμου με τους Βένετους, όταν προσπάθησαν να επανακτήσουν την ακριβή τους αγορά. Εδώ αιχμαλώτισε τον γιο του Δόγη Dandolo, ο οποίος υπηρετούσε ως αρχιστράτηγος των Βενετών. Μέσα σε αυτό το κάστρο άφησε την τελευταία του πνοή (πέθανε από εκούσια ασιτία). Αλλά και μετά την συνθηκολόγηση παράδοσης του νησιού στους Βενετούς, ο Πεσκατόρε κρατάει μόνο αυτό το κάστρο, και από δω θα εγκαταλείψει το νησί για πάντα. Πολλά στοιχεία της τοιχοποιίας του ανώτερου επιπέδου προς την μεριά της εθνικής οδού, διαφέρουν ολοκληρωτικά από την αντίστοιχη επιμελημένη τοιχοποιία του βενετικού φρουρίου (κατώτερο επίπεδο, προς την θάλασσα). Ενδεχομένως τα τμήματα αυτά του τείχους να ανήκουν στο γενοβέζικο κάστρο.
Για την θαλασσοκράτειρα Βενετία το κάστρο έκτοτε έχασε τη σημασία που είχε: ο ηρακλειώτικος κόλπος μπορούσε να προστατευθεί από τα καράβια της. Γι αυτό και εγκαταλείφθηκε. Οσο όμως εξασθενούσε η δύναμη της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο από την παρουσία των Οθωμανών, τόσο γινόταν επιτακτική η ανάγκη αναστήλωσής του.
Με την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης των νέων τειχών του Χάνδακα, ήταν εμφανές ότι ο δυτικός προμαχώνας (του Αγίου Ανδρέα) δεν μπορούσε να αποτρέψει αποτελεσματικά την διείσδυση των πλοίων στον κόλπο του Φρασκιά. Μόνο ένα ισχυρό κάστρο στις βραχώδεις ακτές της Ροδιάς θα μπορούσε να προστατεύσει τους όρμους του κόλπου και να αποτρέψει την προσόρμιση εχθρικών πλοίων. Τότε θα παρθεί απόφαση όχι απλώς για αναστύλωση του φρουρίου, αλλά μάλλον για ανοικοδόμηση ενός νέου, πιο ισχυρού και πιο αποτελεσματικού φρουρίου, σύμφωνα με τα πρότυπα των νέων οχυρωματικών τεχνικών. Το σχέδιο εκπονήθηκε με τις οδηγίες του βενετού αρχιστρατήγου Latino Orsini, ο οποίος κατά την αρχιστρατηγία του είχε προωθήσει πολλές οχυρωματικές βελτιώσεις τόσο στα τείχη του Χάνδακα, όσο και σε άλλα φρούρια (Γραμπούσα κ.λπ)
Το νέο φρούριο του Παλιοκάστρου, εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανοικοδόμησης και αποκατάστασης φρουρίων για την ενίσχυση της άμυνας των παράκτιων περιοχών του νησιού. Το νέο "Παλαιόκαστρο" χτίστηκε τα χρόνια 1573-95. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο το φρούριο αποκτούσε τριγωνική μορφή, υπακούοντας τις ιδιαιτερότητες της χάραξης του βράχου. Παράλληλα το τείχος προς την θάλασσα ανυψώνεται σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις άλλες πλευρές προκειμένου να "εξομαλυνθεί" η απότομη κλίση του βράχου. Παρά την προσπάθεια αυτή, κρίνεται σκόπιμο να δημιουργηθούν τρεις ανισόπεδες "πλατείες" (piazze) προκειμένου το φρούριο να αποκτήσει επίπεδους χώρους. Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις αντιμετωπίστηκε ολοκληρωτικά η έντονη κλίση της επιφάνειας του φρουρίου.
Στο σχέδιο που ζωγράφισε ο Φ. Μπασιλικάτα γύρω στο 1630, αποδόθηκαν με αρκετή πιστότητα τα τρία επίπεδα του κάστρου μαζί με όλα τα κτίρια που κάλυπταν τις ανάγκες ενός τόσο σημαντικού φρουρίου. Η είσοδος ήταν από το νότο. Η πρόσβαση προς την είσοδο γινόταν με πολύ ψηλά σκαλοπάτια που είχαν χαραχθεί πάνω στον βράχο. Η καμαρωτή πύλη (2Χ5 μέτρα) οδηγούσε στην κατώτερη πλατεία, η οποία χωριζόταν διαγώνια σε δύο τμήματα από μια σειρά μικρών δωματίων. Σε ένα από αυτά τα οξυκόρυφα δωμάτια, το οποίο διατηρήθηκε σε σχετικά καλή κατάσταση στεγάστηκε η σημερινή εκκλησούλα του Παλιοκάστρου. Στο βόρειο τμήμα του κατώτερου επιπέδου (στη βόρεια πλευρά) χτίστηκε ευρύχωρο κτίριο με συμπαγείς και ισχυρούς τοίχους. Προφανώς ήταν οι αποθήκες των πυρομαχικών, αν και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα τοποθετούσαν τις πυριτιδαποθήκες στην βόρειο-ανατολική γωνία του φρουρίου, δηλαδή στο πιο ευπρόσβλητο σημείο για τα εχθρικά πλοία που εισέδυαν στον κόλπο του Φρασκιά. Σε επαφή με αυτό το κτίριο (ΒΔ του τμήματος της κατώτερης πλατείας) χτίστηκε η υδατοδεξαμενή με την πυραμοειδή βάση, η οποία χρησίμευε επίσης και ως ανάλημμα για τη στήριξη του ανώτερου (μεσαίου) επιπέδου. Διάφορα δωμάτια υπήρχαν και τον νότιο τοίχο της κατώτερης πλατείας, ενώ στην πλευρά προς τη θάλασσα (ανατολική) ανοίγονταν οι πηνιόσχημες επάλξεις του.
Μια λίθινη σκάλα που βρισκόταν στη νότιο-δυτική γωνία της κάτω πλατείας, αμέσως μετά το τέλος της στοάς της εισόδου του φρουρίου, οδηγούσε στο δεύτερο επίπεδο (μέση πλατεία). Στο σχέδιο του Μπασιλικάτα είναι εμφανές ότι σε αυτό το επίπεδο χτίστηκε μια σειρά δωματίων που ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν σαν στρατώνες. Το σχέδιο δίνει την αίσθηση ότι το επίπεδο αυτό είχε κλίση από τα βόρεια προς τα νότια. Πιθανώς η κλίση της μεσαίας πλατείας λειτουργούσε ως "γέφυρα" ανάμεσα στο κάτω και στο άνω επίπεδο. Το διαφορετικό μέγεθος των δωματίων μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: ή το συμβατικό σχέδιο προσπαθεί να τονίσει το κεκλιμένο επίπεδο που είχαν χτιστεί τα ισομεγέθη δωμάτια, ή το μέγεθος αυτών των δωματίων αύξανε όσο προχωράμε προς τα βόρεια. Το μονοπάτι πίσω από τους "στρατώνες" του μεσαίου επιπέδου οδηγούσε στην εκκλησούλα του φρουρίου η οποία βρισκόταν στη βορειο-ανατολική γωνία του ανωτέρου επιπέδου. Στο υψηλότερο σημείο του βράχου (ανατολικά του φρουρίου) βρισκόταν η μια (ίσως η σημαντικότερη) κυκλική σκοπιά. Η δεύτερη βρισκόταν στην ΒΑ γωνία του κατώτερου επιπέδου. Τα τείχη του φρουρίου ήταν κεκλιμένα προς τα μέσα, υπακούοντας στις επιταγές της νέας οχυρωματικής τέχνης της εποχής. Η τοιχοποιία ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζει για την επιμέλεια της στο χτίσιμο των γωνιών του κατώτερου επιπέδου καθώς και των "διπλώσεων" της ανατολικής και της νότιας πλευράς (πλευρά όπου και η είσοδος). Σε πολλά σημεία της περιμέτρου του κάτω επιπέδου διασώζεται το cordone ("Είδος διαζώματος… σειρά λίθων που προεξείχαν από την υπόλοιπη επιφάνεια του τείχους, έχοντας ημικυκλικά διαμορφωμένη την ορατή επιφάνειά τους… (εκτός από μορφολογικό χαρακτηριστικό) χρησίμευε ακόμη για να εμποδίζει τους εχθρούς να τοποθετούν σκάλες στο τείχος όταν ήθελαν να αναρριχηθούν πάνω σε αυτό". Τζομπανάκη Χ. 1996, Χάνδακας σ. 161). Στη ΒΑ γωνία βρίσκονται τα ανάγλυφα του φτερωτού λέοντα του Αγίου Μάρκου και των εμβλημάτων αξιωματούχων της εποχής. Η κατασκευή του φρουρίου φαίνεται ότι υπήρξε πολυδάπανη. Ο Σπανάκης αναφέρει (Κρήτη Α΄, σελ. 430) ότι "εκτός από τις αγγαρείες των ντόπιων που χρησιμοποιηθηκαν στο έργο, στοίχισε στο κεντρικό ταμείο της Βενετίας πολλές χιλιάδες υπέρπυρα".
Στην έκθεσή του ο Μπασιλικάτα καταγράφει τα πολεμοφόδια του φρουρίου 15 περίπου χρόνια πριν την απόβαση των Οθωμανών στο νησί: κανόνια διαφόρων διαμετρημάτων (κολουμπρίνες, σάγκροι, φαλκόνια) 7, και μπάλες (των αντίστοιχων όπλων) 592. Επιπλέον αναφέρει: "μπαρούτι λεπτό καλόγια μοσκέτα και αρκομπούζια 273, και μπαρούτι χοντρό καλό για το πυροβολικό 3438".
Στην ίδια έκθεση και στο χωρίο της περιγραφής του κάστρου, ο Μπασιλικάτα μας αποκαλύπτει την βασική στρατιωτική λειτουργία του φρουρίου: "η βολή των πυροβόλων που φτάνει μέχρι τον Αλμυρό το ακρωτήρι της παραλίας του Γιόφυρο και διασταυρώνεται επίσης με την βολή των κανονιών της πόλης του Χάνδακα, παρόλο που είναι μακριά. Το φρούριο αυτό είναι ικανό, με μέτρια δράση, να ανταπεξέλθει σε κάθε ενδεχόμενη επίθεση και να προστατέψει αποτελεσματικά πλοία, πουθα μετέφεραν βοήθεια, γιατί εκεί υπάρχει καλό αγκυοροβόλιο" (Ορμος Παλιοκάστρου) (Σπανάκης Σ., 1969, Μνημεία της Κρητικής Ιστορίας, τ. V., σελ. 110).
Είναι εμφανές ότι το φρούριο ουσιαστικά λειτουργούσε ως μια προέκταση των οχυρώσεων της πόλης του Χάνδακα, για τον έλεγχο του κόλπου των Φρασκιών αλλά και ολόκληρου του ηρακλειώτικου κόλπου.

Το φρούριο άντεξε μέχρι τα τελευταία χρόνια της πολιορκίας του Χάνδακα. Η περιπετειώδης άλωσή του από τους Οθωμανούς περιγράφεται πολύ παραστατικά από τον Μπουνιαλή (Μ. Τζάνε - Μπουνιαλή, Ο Κρητικός Πόλεμος (1645 - 1669), επιμ. Σ. Αλεξίου, Μ.Αποσκίτη, 1995, σελ. 295-7). Μπορούμε να φανταστούμε ότι κατά καιρούς θα έγιναν διάφορες προσπάθειες από τους Οθωμανούς για να πλήξουν το φρούριο τόσο από τη θάλασσα όσο και από τα βουνά της Ροδιάς.
Η συμπεριφορά τους για την κατάληψη του φρουρίου όπως την περιγράφει ο Μπουνιαλής, αποτελεί ένα ακόμη τεκμήριο του στρατιωτικού ρόλου που είχε το φρούριο στην περιοχή.
Οι Τούρκοι συνειδητοποιούν ότι χωρίς την πτώση του Παλιοκάστρου δεν θα ήταν ποτέ ασφαλείς μέσα στον κόλπο του Ηρακλείου. Επιπλέον ο παράλιος εξοπλισμός της πόλης του Χάντακα, "διασταυρώνεται" όπως αναφέρει ο Μπασιλικάτα με τα πυρά του Παλιόκαστρου με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζει οποιαδήποτε προσέγγιση στη μεγάλη παραλία του Γιόφυρου (Αμμουδάρα). Γι αυτό το λόγο οι Τούρκοι μόλις εισέρχονται στον κόλπο πλήττουν ταυτόχρονα και τα δύο σημεία:
Δαμάκια εξεχωρίσανε και προς την χώρα μπαίνου,
εις τ' Αγιου Πέτρου το τειχιό λουμπάρδες αμολέρνου
και τ' άλλα στο Παλιόκαστρο επήγα και βαστούσι
σκάλες, για να τσι βάλουσι και απάνω ν' ανεβούσι.

Το Φρούριο περικυκλώθηκε από στεριά και θάλασσα, ενώ τα καράβια των Βενετών βρίσκονταν στη θάλασσα των Χανίων. Ο Μπουνιαλής αναφέρει ότι το κάστρο είχε εγκαταλειφθεί εγκαίρως από τους "προεστούς" και έτσι αυτοί που παραδόθηκαν στα χέρια των Οθωμανών ήταν οι δυτικοευρωπαίοι μισθοφόροι του, οι "Φράγκοι". Η παράδοση του Παλιόκαστρου ενθουσίασε τους Οθωμανούς, οι οποίοι μετά από αυτό το συμβάν πίστεψαν πραγματικά ότι ήρθε και η ώρα του Χάνδακα.

Εκάμασι πολλές χαρές εις τα παβιόνια πάνω
πως είναι το Παλιόκαστρο τούρκικο, στου Οτομάνο
τα χέρια, δεν έχουσι φόβο από κει να πηαίνου,
οι Φράγκοι να τους πιάνουσι, στο Κάστρο να τους φέρνου.

Το φρούριο θα πρέπει να υπέστη καταστροφές από τους Τούρκους, αν και παραδόθηκε, φοβούμενοι μήπως ξαναχρησιμοποιηθεί από τους εχθρούς. Μετά και από την πτώση του Χάνδακα, το κάστρο εγκαταλείφθηκε οριστικά. Σε διάφορα έγγραφα του Οθωμανικού Ιεροδικείου της Kandiye, όπου αναφέρονται στο χωριό και στην περιοχή της Ροδιάς, βρίσκουμε τοπωνύμια όπως "Μεγάλος Βράχος" και "Guvercinlik Kulesine" (Πύργος των περιστεριών), τα οποία ενδεχομένως να ταυτίζονται με το Παλιόκαστρο.
Το φρούριο μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον G. Gerola, ο οποίος το φωτογράφησε και το σχεδίασε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η απομόνωση του βράχου πάνω στον οποίο βρίσκεται το κάστρο, από τον περιβάλλοντα χώρο, απέβη σωτήρια για το μνημείο, το οποίο παρέμεινε σιωπηλός θεατής σε επεμβάσεις που αλλοίωσαν ολοκληρωτικά, κάποτε και προκλητικά, το ιστορικό "σκηνικό" του (διάνοιξη εθνικής οδού, γέφυρα Παλιοκάστρου, ανάπτυξη παράλιου οικισμού στον όρμο). Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που αναρριχώνται στα απότομα και κοφτερά βράχια της βορειοανατολικής γωνίας του κάστρου για να επιδοθούν σε θεαματικές καταδύσεις προς επίδειξη και τέρψη των λουομένων της παραλίας του όρμου, λίγοι όμως παραμένουν αυτοί που είτε ως καταδυόμενοι, είτε ως απλώς λουόμενοι αναζητούν να γνωρίσουν το μυστήριο του "άσπρου τειχιού" που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.
Μετά την παραπάνω ιστορική αναδρομή, αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η τύχη του Παλαιόκαστρου από δω και πέρα…Γνωρίζουμε ότι έγιναν πρόσφατα με τη χρηματική υποστήριξη του Δήμου Γαζίου, ανασκαφικές εργασίες και καθαρισμός των χώρων (τουλάχιστον των δύο επιπέδων) από φυτά και μικροθάμνους. Τι άλλο θα γίνει; Γιατί θα γίνει; Ποιοι θα το κάνουν; Πότε; Πως;
Θα μπορέσουν οι Ηρακλειώτες να ανακαλύψουν το μυστήριο του «άσπρου τειχιού» και ως ερωτευμενοι με τη δύναμη της ψυχής τους ν’ απολαύσουν ένα βράδυ, την πανσέληνο, αγκαλιασμένοι... με την ιστορία τους;;;...

Σχετικά καλά οργανωμένη παραλία, με δυνατότητα για επί τόπου διαμονή σε κάποια μικρά ξενοδοχεία και φαγητό στα λίγα παραθαλάσσια εστιατόρια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς άνετα λόγω της σχετικής προστασίας από τους ανέμους. Φυσικά, λόγω των βράχων είναι ιδανική για ψαροντούφεκο.
Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι πολύ εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

''Τα 30 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη ζωή ......σου για να ζήσεις!

  Της Έλενας Αρώνη 


Κέρδισε με το σπαθί σου μια καλή δουλειά, την ποιότητα ζωής σου, την αξιοπρέπεια σου, την ευτυχία σου!
Ταξίδεψε στα τέσσερα πέρατα της Γης, όχι σαν τουρίστας που συγκρίνει τη χώρα του με όσα θα δει, αλλά ως ένας άνθρωπος με ανεξάρτητο πνεύμα και ανοιχτό μυαλό. Δέξου τη διαφορετικότητα, ετοιμάσου για την ανακάλυψη…
Κράτα τη μοναδικότητά σου, αλλά με σεβασμό στον εαυτό σου και στους γύρω σου. Στήριξε αυτό που είσαι και αυτό που πιστεύεις, όμως άκουσε και τι έχουν να σου πουν και οι άλλοι.
Αγάπα τον εαυτό σου αλλά να επιμένεις να μαθαίνεις και να γίνεσαι καλύτερος. Έχε το θάρρος της γνώμης σου και όταν κάνεις λάθος παραδέξου το.


Μοιράσου. Είτε είναι υλικά αγαθά, είτε συναισθήματα. Άσε για λίγο το «παίρνω» κατά μέρος. Δώσε, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.


Πιστεύεις στη μοίρα, τον Θεό, το σύμπαν ή σε κάποια άλλη ανώτερη δύναμη;  Όπως και να χει, ποτέ μην ξεχάσεις ότι εσύ είσαι ο κυρίαρχος της ζωής και  των αποφάσεων σου. Να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου, για όσα σου συμβαίνουν και θα σου συμβούν.


Να βρεις τουλάχιστον έναν πραγματικό φίλο. Όχι γνωστό, όχι περαστικό από τη ζωή σου. Έναν φίλο ζωής που θα ξέρεις ότι μεταξύ σας μικρότητες και εγωισμοί δεν υπάρχουν. Μόνο αγάπη και ανθρωπιά. Αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν πως φιλία δεν υπάρχει πια στις μέρες μας, γιατί δεν δοκιμάζεις να καταρρίψεις το μύθο;
Ξεχάστε το κλίσε «δεν υπάρχουν άντρες» ή το «όλες οι γυναίκες ίδιες είστε». Δεν υπάρχουν άντρες/γυναίκες όταν γύρω μας κυκλοφορούν οι λάθος γυναίκες/άντρες.
Φτιάξε το σπίτι των ονείρων σου, το καταφύγιό σου, το παλάτι σου! Όσο χρόνο κι αν σου πάρει. Είναι ένα δώρο που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, ένα όνειρο που αξίζει να πραγματοποιήσεις. Και δεν είναι άπιαστο. Κάντο για σένα και άσε να μπουν μέσα όσοι αγαπάς.
Αν η σκέψη του να παντρευτείς ή να δημιουργήσεις οικογένεια σε κάνει ευτυχισμένο και είναι αξία ζωής για σένα, κάντο. Βρες όμως την κατάλληλη στιγμή. Μην βιαστείς. Και όταν το κάνεις κάντο καλά, πίστεψέ το, αφοσιώσου. Αν όμως πάρεις αυτή την απόφαση για οποιονδήποτε άλλο λόγο (γονείς, φίλους, γειτονιά κλπ) ξανασκέψου το. Δεν θα ευτυχίσεις ποτέ. Και δεν θα σαι ο μόνος.
Βρες την ταυτότητά σου, το στιλ σου όσον αφορά την εμφάνισή σου αλλά και την προσωπικότητά σου. Ανεξάρτητα από τον περίγυρό σου ή από τη μόδα που έρχεται, φεύγει, αλλάζει. Φέρε τις τάσεις της κάθε εποχής στα μέτρα σου.
Συμφιλιώσου όσο μπορείς με τις αλλαγές και την ρευστότητα της ζωής. Η κατάσταση στη δουλειά τις σχέσεις, τα οικονομικά και σε ό,τι συμβαίνει και υπάρχει γύρω μας μπορεί να αλλάξει. Αυτό δεν σηματοδοτεί όμως το τέλος του κόσμου. Είναι η αφορμή για να αρχίσει κάτι νέο και πολλές φορές πολύ καλύτερο από πριν.Να βλέπεις το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Θα δικαιωθείς.


Ζήσε τον μεγάλο έρωτα όταν σου δοθεί η ευκαιρία. Ακόμα και αν δεν έχει διάρκεια, θα είσαι ήδη πολύ τυχερός που το έζησες. Αν πάλι κρατήσει τι άλλο θες;Να μάθεις να ακούς. Θα καταλάβεις πολλά πράγματα, θα κερδίσεις την εκτίμηση των συνανθρώπων σου  και με τον καιρό θα γίνεις ένας πολύ ενδιαφέρον συνομιλητής.


Η στενοχώρια, η αποτυχία και η απογοήτευση είναι μέσα στη ζωή. Μάθε να αγωνίζεσαι, να τα ξεπερνάς και να βγαίνεις πάλι στην φωτεινή πλευρά της ζωής σοφότερος από τέτοιες εμπειρίες. Άρα νικητής.Δεν χρειάζεται να δείχνεις cool και χαλαρός ακόμα κι αν δεν νιώθεις έτσι. Αυτό βγάζει ανασφάλεια και απομακρύνει τους ανθρώπους από κοντά σου. Κοίτα τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και αν μπορείς κάνε κάτι αμέσως. Αν δεν μπορείς με κανέναν τρόπο γύρνα σελίδα, βγάλε τη “μάσκα” και προχώρα μπροστά.


Βάλε στόχους. Διεκδίκησε πράγματα με υπομονή και επιμονή. Δεν είναι ότι τα απαιτείς αλλά παλεύεις να τα κερδίσεις. Δεν μπορεί κανείς να σου το στερήσει αυτό.Μη διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια όταν την έχεις ανάγκη. Δώσε τη δική σου βοήθεια όταν μπορέσεις.


Γίνε αυτόνομος. Μην περιμένεις εφόρου ζωής τους γονείς, τους συγγενείς και γενικά, από τρίτα πρόσωπα να σε ξελασπώνουν και να σε στηρίζουν. Λάβε τις ευθύνες σου. Δοκίμασε να δεις αν μπορείς να τους στηρίξεις κι εσύ αν χρειαστεί.. Δες το σαν πρόκληση, όχι σαν αγγαρεία.

Κάνε μια τρέλα. Κάτι που θα χεις να θυμάσαι. Μην ρισκάρεις, όμως, την σωματική και ψυχική σου ακεραιότητα Βάλε όρια.


Να μάθεις

να λες και να κάνεις το σωστό πράγμα τη σωστή ώρα. Συντονίσου με το περιβάλλον σου. Έχεις καλύτερη επικοινωνία και βέβαια, λιγότερες παρεξηγήσεις. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις ένα πράγμα. Μάθε να επιλέγεις τον σωστό ανάλογα με την περίσταση.


Δώσε τη φροντίδα σου -προστάτεψε έναν ηλικιωμένο, ένα παιδί, ένα ζώο, κάποιον που το χρειάζεται. Αυτό που θα νιώσεις δεν περιγράφεται με λόγια.
Διαχώρισε τις αληθινές από τις ψεύτικες ανάγκες σου. Μάθε να ξεχωρίζεις ό,τι αξίζει πολύ περισσότερο η υγεία και η αγάπη από ένα ζευγάρι μοδάτα παπούτσια. Μπορεί να μοιάζει προφανές αλλά πόσες φορές το έχεις αναλογιστεί; Βγάλε από τη ζωή σου τη ματαιότητα.
Μην ξανασκεφτείς ποτέ “τι θα πει ο κόσμος” όταν πας να πάρεις μια απόφαση. Εάν νιώθεις πραγματικά καλά με την απόφασή σου και δεν ενοχλείς, πληγώνεις ή προσβάλεις κανέναν με το να την πραγματοποιήσεις, τότε προχώρα!


Νιώσε ευγνώμων και τυχερός
για πράγματα που θεωρείς αυτονόητα και δεδομένα στη ζωή σου. Δες αλλιώς την καθημερινότητά σου.
Μην σταματήσεις ποτέ να ονειρεύεσαι. Ακόμα και αν τα όνειρά σου μοιάζουν άπιαστα, τρελά και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Είναι ωραίο να κάνεις ένα μικρό “ταξίδι” στη φαντασία σου. Θα αντλήσεις χαρά αλλά και ιδέες που μπορεί να εφαρμόσεις στην πραγματικότητα. Άλλωστε όλα ξεκινούν από μια σκέψη, μια ιδέα, ένα όνειρο.
Δείξε την αγάπη σου σε όσους το αξίζουν. Πες τους πόσο ξεχωριστοί είναι για σένα. Μην ξεχνάς να λες ευχαριστώ, συγγνώμη.
Μην περιμένεις να βρεις δουλειά, να πάρεις προαγωγή, να ερωτευτείς, να κάνεις ένα παιδί, να χάσεις τα περιττά κιλά, να ξεπληρώσεις τα δάνεια, να τελειώσεις όλες σου τις υποχρεώσεις για να νιώσεις ευτυχισμένος. Η κατάλληλη στιγμή να νιώσεις ευτυχισμένος είναι τώρα! Τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Η ζωή δεν είναι μια στιγμή αλλά πολλές. Δεν είναι μόνο εκεί που θες να φτάσεις. Οι πραγματικές εμπειρίες είναι στη διαδρομή. Πάντα θα υπάρχουν υποχρεώσεις. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν. Γιατί πολύ απλά έτσι είναι η ζωή. Μην αφήνεις, λοιπόν, να περνάει άλλο ο καιρός άσκοπα μέχρι να…και μέχρι να…
Ζήσε ΤΩΡΑ!

''Xωρίς αγάπη!

· Η δύναμη χωρίς την αγάπη σε κάνει επιθετικό.
· Η τιμή χωρίς την αγάπη σε κάνει ψηλομύτη.
· Το καθήκον χωρίς την αγάπη σε κάνει κακόκεφο.
· Η ευθύνη χωρίς την αγάπη σε κάνει αδίστακτο.
· Η δικαιοσύνη χωρίς την αγάπη σε κάνει σκληρό.
· Η αλήθεια χωρίς την αγάπη σε κάνει κριτικό.
· Η ανατροφή χωρίς την αγάπη σε κάνει ατίθασο.
· Η εξυπνάδα χωρίς την αγάπη σε κάνει πονηρό.
· Η ευγένεια χωρίς την αγάπη σε κάνει υποκριτή.
· Η τάξη χωρίς την αγάπη σε κάνει σχολαστικό.
· Η γνώση χωρίς την αγάπη σε κάνει τυραννικό.
· Η περιουσία χωρίς την αγάπη σε κάνει τσιγκούνη.
· Η πίστη χωρίς την αγάπη σε κάνει φανατικό.

''Ατάκες γάμου που έγραψαν ιστορία!

Ουδέν κακόν αμιγές καλού: η συζυγική ζωή εμπνέει!

Γνωριμία
«Η γυναίκα μου κι εγώ ζούσαμε ευτυχισμένοι για 25 ολόκληρα χρόνια. Μετά γνωριστήκαμε...».
Μυστικά
«Εχω να σου πω δύο μυστικά, για να διατηρήσεις τον γάμο σου σε άψογη κατάσταση. Πρώτον, όποτε έχεις κάνει λάθος, ομολόγησέ το. Δεύτερον, όποτε έχεις δίκιο, βγάλε τον σκασμό».
Συγχώρεση
«Μια καλή σύζυγος συγχωρεί πάντα τον άνδρα της, όταν αυτή κάνει λάθος». (Μίλτον Μπερλ, αμερικανός ηθοποιός, παρουσιαστής και stand-up comedian).
Απιστία
«Οταν ένας άνδρας σου κλέβει τη γυναίκα, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το να τον αφήσεις να την κρατήσει».

«Η γυναίκα που το σκάει με τον εραστή της δεν εγκαταλείπει τον άνδρα της, απλώς τον απαλλάσσει από μια άπιστη σύζυγο».
Ταχύτητα
«Φυσικά και υπάρχει τρόπος να μεταφέρεις χρήματα και είναι γρηγορότερος και από το e-banking. Ονομάζεται γάμος».
Τύχη
«Μη το σκέφτεσαι, παντρέψου. Αν σου τύχει καλή σύζυγος, θα γίνεις ευτυχισμένος. Αν σου τύχει κακή σύζυγος, θα γίνεις φιλόσοφος». (Η φράση αποδίδεται στον Σωκράτη).
Γενέθλια
«Ο πιο εύκολος τρόπος για να θυμάσαι τα γενέθλια της γυναίκας σου είναι να τα ξεχάσεις μία φορά».

Ευημερία
«Ξέρετε τι έκανα προτού παντρευτώ; Ο,τι γούσταρα!»

.....λένε.....


Λένε λένε πως από έρωτα μάτια κλαίνε
Λένε λένε πως κορμιά όταν ερωτεύονται στην άβυσσο καίνε.

Λένε πως τον έρωτα όταν γευόμαστε
πίσω την Ζωή μας την γυρνάμε.
Λένε πως του έρωτα οι πόθοι μας πονάνε.

Λένε πως σαν φεύγει μια καρδία
μιαν άλλη λαχταράμε και με
καινούργια αρώματα ξανά μεθάμε.

Λένε λένε πως λίγοι πραγματικά
ξέρουν με την ψυχή τους να αγαπάνε.
Μα λένε τα μάτια της ψυχής τίποτα δεν ξεχνάνε.

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Ανθός στον Άνεμο!!!


Είναι φορές που άνεμος άγριος παρασύρει τα πέταλα ενός λουλουδιού αφήνοντας το γυμνό, με μόνο του στολίδι την καρδιά του. Λιτό κι απέριττο ατενίζει με έκπληξη την μανία του βορρά.. καθώς απομακρύνει και το τελευταίο ίχνος που θύμιζε πως κάποτε ήτανε λουλούδι! Μα είναι και φορές που άνεμος παρήγορος συλλέγει με φροντίδα όσα σκορπίσαν... και ντύνει

με Άνοιξης τραγούδια τον ανθό!
Ανθός στον Άνεμο!!!

Θέλω......


Θέλω να με ακούς, χωρίς να με κρίνεις

Θέλω τη γνώμη σου, χωρίς συμβουλές

Θέλω να με εμπιστεύεσαι, χωρίς απαιτήσεις

Θέλω τη βοήθειά σου, κι όχι ν΄αποφασίζεις για μένα

Θέλω να με προσέχεις, χωρίς να με ακυρώνεις

Θέλω να με κοιτάς, χωρίς να προβάλεις τον εαυτό σου σε μένα

Θέλω να μ΄αγκαλιάζεις, χωρίς να με κάνεις να αφυκτιώ

Θέλω να μου δίνεις ζωντάνια, χωρίς να με σπρώχνεις

Θέλω να με υποστηρίζεις, χωρίς να με φορτώνεσαι

Θέλω να με προστατεύεις, χωρίς ψέματα

Θέλω να πλησιάζεις χωρίς, να εισβάλλεις

Θέλω να ξέρεις τις πλευρές μου που πιο πολύ σε ενοχλούν

Να τις αποδέχεσαι και να μην προσπαθείς να τις αλλάξεις

Θέλω να ξέρεις ... πως σήμερα μπορείς να βασίζεσαι πάνω μου ...

Χωρίς όρους
Υ.Γ. Από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι "Ιστορίες να σκεφτείς"
και που εφράζουν όμως

απόλυτα αυτά που θα ήθελα ...

Συνολικές προβολές σελίδας

Ο Καιρός.

....για να δούμε τι θα δούμε στην Τ.V.......