Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΑΓΧΟΣ .Κατανοώντας τον εσωτερικό ''εχθρό''

Το άγχος αποτελεί βασικό συστατικό της συναισθηματική μας ζωή και παίζει καθοριστικό-κεντρικό ρόλο στην σκέψη και στην δράση μας. Το άγχος επί της ουσίας είναι πρωταγωνιστικός παράγοντας στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς μας. Αν αναλογιστούμε το παρελθόν μας θα δούμε όντως πολλές επιλογές που επηρεάστηκαν και διαμορφώθηκαν από το άγχος, συμπεριφορές και στάσεις ζωής, οι οποίες μπορούν να εξηγηθούν μέσα από το πρίσμα αυτού του συναισθήματος.
Μια βασική παράμετρος που είναι απαραίτητο να υπογραμμίσουμε,  είναι η συναισθηματική υφή του άγχους. Το άγχος είναι σαφώς συναίσθημα δεν ανήκει ούτε στην σκέψη, ούτε στην δράση, είναι μέρος του συναισθηματικού μας κόσμου.
Είναι πάντα αρνητικό το άγχος; είναι ένας εχθρός από τον οποίο απειλούμαστε;
Το άγχος περιγράφει γρήγορες και αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της πραγματικότητας, άνθρωποι με μεγάλο βαθμό ζωτικής ενέργειας χρησιμοποιούν το άγχος για να οργανώσουν τον εαυτό τους, με τρόπο όμως που να αντιμετωπίζουν όσο πιο τέλεια τα καθήκοντα που προκύπτουν. Το άγχος είναι μια ζωοποιός δύναμη δημιουργίας, που οδηγεί τους ανθρώπους ουσιαστικά στον επιθυμητό στόχο. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν το άγχος ξεπερνά τα όρια που μπορεί να αντέξει ο καθένας και γίνονται τροχοπέδη για την καθημερινότητα του, δηλητηριάζοντας στιγμές ηρεμίας, απόλαυσης και ξεκούρασης. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο που τρέχει γρήγορα και συνεχώς επιταχύνει, είναι δυνατόν να μην λαχανιάσει; Ο αγχώδης προσπαθεί να τρέχει χωρίς να λαχανιάζει. Φανταστείτε το άγχος σαν ένα θερμοστάτη που τον ανεβάζουμε όταν έχουμε ανάγκη να ζεσταθούμε μα όταν πια η ζέστη γίνετε αφόρητη δεν μπορούμε να τον ελαττώσουμε. Αυτή είναι θεμελιώδης λειτουργία του άγχους, δεν μπορούμε να το καταπολεμήσουμε μπορούμε να το κατανοήσουμε ως σημαντικό συναίσθημα και να το εξελίξουμε προς όφελος των ανθρώπων που το βιώνουν.
 Πέρα από όλα αυτά υπάρχουν πολλές ενέργειες-δραστηριότητες που μπορούν να αποδοθούν στην ύπαρξη του άγχους και στην προσπάθεια καταπολέμησης του. Η υπερβολική χρήση ουσιών, η κατάχρηση αλκοόλ, η πολύωρη ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η ακατάσχετη μανία για φαγητό, η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα. Όλες αυτές οι δράσεις αποτελούν ισχυρούς δολοφόνους του άγχους και εξηγώντας τες κάτω από το φακό του άγχους θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους γύρω μας μα και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Ποια έννοια θα μπορούσε με σαφήνεια να αποδώσει το αντίθετο του άγχους; Η εμπιστοσύνη, ή ασφάλεια είναι συναισθήματα τα οποία μειώνουν το άγχος και προκαλούν ηρεμία. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο ανέμελο, ήρεμο ασφαλή και προστατευμένο χωρίς άγχος.

Οι φοβίες, οι κρίσεις πανικού, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, οι ψυχαναγκασμοί και οι καταναγκασμοί αποτελούν δημιουργήματα του άγχους και ανήκουν στην οικογένεια των αγχωδών διαταραχών έχοντας σαν βασική πηγή το άγχος. Βασικός στόχος στην θεραπεία είναι η κατανόηση του άγχους, να συναισθανθούμε την λειτουργία του, όχι η καταπολέμηση του, είναι αδύνατον να καταπολεμήσουμε τον εαυτό μας, μπορούμε όμως να ρυθμίσουμε το άγχος να το καταλάβουμε και να δώσουμε έτσι μια οριστική λύση στις ανεπιθύμητες παρενεργειές που μας ταλανίζουν. www.uromed.gr. ..                                     ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Ο Καιρός.

....για να δούμε τι θα δούμε στην Τ.V.......

me