Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Κατερίνα Καριζώνη - Ο χάρτης των ονείρων!

Ο χάρτης των ονείρων
Κυκλάδες, 1537: Σε μια εποχή όπου ο περίφημος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα καταλαμβάνει διαδοχικά τα νησιά του Αιγαίου, ο Νικόλαος Μοστράτος, ένας άνθρωπος της θάλασσας και χαρισματικός χαρτογράφος, ζει στην Πάρο την παρακμή της Ενετοκρατίας μέσα από τα δικά του πάθη. Ζωγραφίζει με δεξιότητα όχι μόνο τα επικίνδυνα κυκλαδίτικα νερά, αλλά και τους παγκόσμιους χάρτες, καθώς εκείνοι αλλάζουν δραματικά. Παράλληλα βιώνει ένα μεγάλο έρωτα δίχως ανταπόκριση, γιατί τον χωρίζει βαθύ κοινωνικό χάσμα από τη γυναίκα της ζωής του: την Ευγενία Ραγούση, μια νεαρή αρχόντισσα του νησιού, που ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποιον Βενετό αριστοκράτη. Τη μέρα όμως του γάμου της, κι ενώ εκείνη προβάρει το νυφικό της, η Πάρος καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς και οι άνεμοι του πολέμου παρασύρουν αμετάκλητα την ωραία δεσποσύνη και τον ερωτευμένο χαρτογράφο σε μια συναρπαστική περιπέτεια, που εκτυλίσσεται άλλοτε μέσα στις παγίδες της Ιστορίας κι άλλοτε στον ευμετάβλητο χάρτη των ονείρων τους.
Μια και στο βίντεο που θα ακολουθήσει, ακούμε αυτά που περιέχει το οπισθόφυλλο προχωρώ στις δικές μου εντυπώσεις. 







Έχω ακούσει τόσο πολλά θετικά για την Κατερίνα!Πολυγραφότατη με μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικά βιβλία, ιστορικά λευκώματα και βιβλία για παιδιά. Ήξερα πως ετοιμάζει ένα βιβλίο που εκτυλίσσεται στη Πάρο.Τα μέρη γνωστά μου, τα απομεινάρια των καιρών του Μπαρμπαρόσα ακόμα τα περιδιαβαίνουμε και τα δείχνουμε αξιοθέατα πια στους τουρίστες. Αν μια στιγμή όμως σκεφτείς όταν σεργιανάς πλέον στο μεγάλο τοίχο που έχει απομείνει από το φρούριο το λιγότερο θα σε πιάσει δέος. Η Κατερίνα κατόρθωσε με τις περιγραφές της να με πετάξει σε εκείνα τα χρόνια με τη πένα της και να μη μπορώ να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Μελετημένη, προσεγμένη γραφή θαύμασα τις πηγές που έχει ανατρέξει προκειμένου να είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής. Μπράβο Κατερίνα.

Σε ευχαριστώ γιατί πέρασα μέσα από τις γραμμές του βιβλίου σου στα σοκάκια και τις μυρωδιές της Πάρου, ενώ βρισκόμουν στην Κρήτη. Αυτό είναι η δύναμη της γραφής.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ.....

Το ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ήρθε φέτος με πολλά αρώματα. Οι στενοί δρόμοι του νησιού γέμισαν μυρωδιές από πεσμένα φύλλα,νοτισμένα χώματα και ξύλα, αρώματα από γαζίες και βασιλικούς που επέμεναν ακόμα μέσα στις ασβετωμένες γλάστρες τους, ένα μεθυστικό χαρμάνι που το συμπλήρωναν οι οσμές της θάλασσας, του ουρανού και του ιονισμένου αέρα. Ωστόσο το πιο δυνατό άρωμα σε τούτο το παράξενο νησί στη μέση του απέραντου γαλάζιου είναι το άρωμα την μνήμης.Η μνήμη αναβλύζει από παντού, από τα βράχια, τα νερά, τα κάστρα, τις ρούγες, τα σκεπαστά σοκάκια, τα σπίτια, τα κορμιά και τα όνειρα..........

Πανέμορφη περιγραφή. Περπάτησα μέθυσα από τα αρώματα και έφερα τις μνήμες εδώ σε τούτο το δωμάτιο. και είναι πιο δυνατές με την βοήθεια της Κατερίνας Καριζώνη.



ΣΥΝΕΧΙΖΩ......

Μου άρεσαν η επικεφαλίδες σε κάθε κεφάλαιο που είχαν όνομα ανέμου. Στην αρχή της ανάγνωσης δεν γνώριζα πως θα είναι όλο το βιβλίο έτσι, αφού ποτέ δεν το ξεφυλίζω μια και το μάτι θα κλέψει σημεία και δεν θέλω να χάνω τη μαγεία της πλοκής. Μετά το δεύτερο τρίτο κεφάλαιο έκανα παιχνίδι προβλέποντας τι θα ακολουθήσει με βάση το όνομα του ανέμου, όπως......

Όστριες, Σιρόκος, Ζέφυρος, Μπουρίνι , Λεβάντες, Γαρμπής,Πουνέντες, Άνεμοι πολέμου,  Αύρες  και πελάγιες, Σφοδροί νότιοι καταχνιά, Λίβας.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ.....

Τον πήρε στο κατόπι ο Σιρόκος. Εκείνος κατέβηκε στην αγορά κι ο άνεμος στη θάλασσα.

Έλαμπαν τα νερά του πλανήτη στην υδρόγειο, έφεγγαν οι αστερισμοί στην ουράνια σφαίρα. Όρμηξε πάνω στις σφαίρες κι άρχισε να τις καταστρέφει. Από τις θαλάσσιες περιοχές πετάγονταν νερά κι απ' τις στεριές έπεφταν χώματα, απ' την ουράνια ασημένια σκόνη, απ' τα μάτια του δάκρυα.

Με γλαφυρό ύφος πέτυχε η Κατερίνα να με ταξιδέψει στην αγαπημένη μου Πάρο. Και όταν διάβασα πως ένα μέρος του βιβλίου το έγραψε ενώ φιλοξενείτο στο Σπίτι της Λογοτεχνίας της Πάρου ολοκληρώθηκε μέσα μου η εικόνα να φαντάζομαι την συγγραφέα να ανεβαίνει τα μαρμάρινα σκαλιά και να έχει αυτή την θέα των Λευκών. Ευχαριστώ Κατερίνα. Καλοτάξιδο να είναι το σκαρί σου.

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτικό βιβλίο ! Πολύ όμορφη ανάρτηση!! Και μένα μου άρεσαν πολύ οι τίτλοι στα κεφάλαια του βιβλίου και προσπαθούσα να μαντέψω ανάλογα με τον τίτλο την εξέλιξη. Με ταξίδεψε στην Πάρο και την Βενετία και έμαθα αρκετά πράγματα που δεν ήξερα .Ένα από τα σημεία που μου άρεσαν είναι και η αναφορά στο νησί της ουτοπίας....ΕΛ. ΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συνολικές προβολές σελίδας

Ο Καιρός.

....για να δούμε τι θα δούμε στην Τ.V.......

me